четверг, 23 февраля 2017 г.

Споживачі зобовязані сплачувати за опалення місць загального користування
В Токмаку вкотре підіймаються суперечки навколо питання стосовно оплати послуг опалення місць загального користування. 21 липня 2016 р. на сесії міської ради депутати ухвалили рішення, яким зобовязують КП «Токмак теплоенергія» не нараховувати оплату за опалення місць загального користування (МЗК), де не встановлені прилади опалення. На сесії міськради 31 січня цього року депутат Роман Нанівський висловив обурення, чому всупереч рішенню оплата все одно нараховується. Як наслідок, міський голова Ігор Котелевський публічно оголосив догану директору КП «Токмак теплоенергія» Олені Ялсуковій. Активісти пішли далі і стали поширювати серед населення бланки заяв з вимогою не нараховувати їм оплату за опалення місць загального користування. Тепер споживачі масово подають заяви до комунального підприємства. Та чи мають вони юридичну силу? І чому підприємство всупереч рішення міської ради продовжує нараховувати оплату? Відповідь шукаємо у директора КП «Токмак теплоенергія» Олени Ялсукової.
Чому КП «Токмак теплоенергія нараховує оплату за опалення місць загального користування навіть в тих будинках, де в МЗК немає приладів опалення?
Оплата нараховується відповідно до чинного законодавства. Зрозуміло, необхідність сплачувати за послугу, яка фактично не відчувається, обурює споживачів. Але оплата за опалення місць загального користування, навіть якщо там не встановлені прилади опалення, є законодавчо обгрунтованою. Оплата визначається відповідно до Методики розрахунку кількості теплоти, спожитої на опалення МЗК, та визначення плати за їх опалення, яка затверджена наказом Мінбуду від 31.10.2006 № 359. У Методиці (п 2.1.4.) наведено формулу загальної кількості теплової енергії на опалення місць загального користування Qмзк = ∑QК мзк + Q втр, де ∑ QК мзк – кількість теплової енергії на опалення окремого приміщення; Q втр. - втрати теплової енергії розподільчими трубопроводами, прокладенними в підвалі або на горищі (розраховується за СниП 2.04.05-91 «Отопление, вентиляция и кондицирование» приложение 12, 1991). Формула розрахунку оплати за місця загального користування складається з двох частин. І якщо послуги з опалення місць загального користування не надаються (∑Qмзк = 0), то залишається друга частина формули, згідно якої нарахування за втрати теплової енергії розподільчими трубопроводами, прокладеними в підвалі або на горищі, є обов`язковими Наголосимо, не опалення, а саме утрати теплової енергії розподільчими трубопроводами опалення будинку, прокладеними в підвалі та горищі! Тобто, якщо у формулі один із доданків дорівнює нулю, то сума рівняється значенню другого доданка. КП «Токмак теплоенергія» розраховує тільки другу частину формули Q втр.
Як же тоді бути з рішенням міської ради?
А от законність рішення Токмацької міської ради варто оскаржити. Окремі депутати міської ради вважають, що мають право диктувати, як саме нам організовувати роботу лише тому, що «Токмак теплоенергія» є комунальним підприємством. Однак це є ні що інше, як втручання некомпетентних людей в діяльність підприємства, від якого залежить життєзабезпечення міста. Треба спочатку розібратися в законодавстві, а потім голосувати за подібні рішення. Крім того, рішення ухвалено в період, коли я не була керівником підприємства. Нам про нього нічого не було відомо, не надіслано ні проекта, ні самого рішення для ознайомлення. Ми звернулися до Токмацької міськради з проханням надати рішення лише 14 лютого, і досі не отримали відповіді. Тож у своїй діяльності ми керуємося саме законодавством України, а не рішенням, що суперечить чинним законодавчим нормам. Звертаємо увагу споживачів! Подана вами заява не є підставою для звільнення від оплати за опалення місць загального користування!

Комментариев нет:

Отправить комментарий