пятница, 10 октября 2014 г.

Покваптеся укласти договір з КП “Токмак теплоенергія”

Однією із причин, що веде до виникнення проблем у сфері житлово-комунального господарства, є неукладання договорів про надання житлово-комунальних послуг. На перший погляд, ця проблема нібито є дрібною, але з її вирішенням поліпшиться ситуація взаємовідносин між споживачами та виробниками/виконавцями житлово-комунальних послуг. Споживачі послуг КП “Токмак теплоенергія” за відсутності договору про теплопостачання мають якнайшвидше укласти договір з підприємством.
Що таке договір про надання послуг теплопостачання
Діяльність у сфері житлово-комунальних послуг врегульована законодавством України. Так, основні засади організаційних, господарських відносин, що виникають у сфері надання та споживання житлово-комунальних послуг між їхніми виробниками, виконавцями і споживачами, а також їхні права та обов’язки визначає Закон України "Про житлово-комунальні послуги". Згідно законодавства, будь-яка господарська діяльність має здійснюватися на підставі документа, який цю діяльність регулює. Стосовно сфери теплопостачання, таким документом є договір про надання послуг теплопостачання між споживачем і підприємством. У договорі обов’язково зазначаються такі основні пункти:
1) найменування сторін;
2) предмет договору;
3)перелік послуг теплопостачання, тарифи та їх складові на кожну з цих послуг, загальна вартість послуг;
4) порядок оплати за спожиті послуги;
5) порядок перерахунків розміру плати за послуги теплопостачання в разі їх ненадання або надання не в повному обсязі, зниження їх якості;
6) права та обов’язки сторін;
7) порядок контролю та звіту сторін;
8) порядок вимірювання обсягів та визначення якості наданих послуг;
9) визначення точок розподілу, в яких відбувається передача послуг від виконавця/виробника споживачу;
10) порядок обслуговування мереж та розподіл повноважень щодо їх експлуатації та відновлення (ремонту);
11) умови доступу в квартиру, будинок, приміщення, на земельну ділянку для усунення аварій, неполадок, огляду мереж, зняття контрольних показників засобів обліку;
12) порядок здійснення ремонту;
13) відповідальність сторін та штрафні санкції за невиконання умов договору;
14) порядок вирішення спорів;
15) перелік форс-мажорних обставин;
16) строк дії договору;
17) умови зміни, пролонгації, припинення дії договору;
18) дата і місце укладення договору.
Договір на надання житлово-комунальних послуг набирає чинності з моменту його укладення.
Навіщо потрібно укладати договір
Укладений договір про теплопостачання гарантує захист прав і обов'язків сторін, які уклали цей договір. Споживач отримує повний і конкретний перелік обов'язків виконавця послуг (і може вимагати дотримання цих обов'язків), заздалегідь ознайомлюється з порядком оплати послуг, дає згоду на отримання послуг теплопостачання. Наявність документа, який регулює надання послуг теплопостачання, значно поліпшує зазвичай складні взаємовідносини між споживачем і підприємством, що надає послуги. Тож кожен споживач послуг централізованого опалення зацікавлений у якнайшвидшому укладанні договору про теплопостачання.
До яких наслідків призводить неукладання договору
Згідно Закону України “Про теплопостачання” (ст.24), своєчасне укладання договору з постачальником теплової енергії є одним з основних обов'язків споживача. Тобто, укладання таких договорів є обов'язковим, а не бажаним. Відсутність договору є порушенням чинного законодавства, спричинює додаткові проблеми у сфері надання житлово-комунальних послуг, загострює документально неврегульовані відносини між споживачем і підприємством.
Існує хибна думка, що неукладання договору звільняє споживача від відповідальності сплачувати за спожиті послуги теплопостачання. Нарахування оплати відбувається за використане тепло як за умовами договору (тим, в кого договір наявний), так і за відсутності докумета. Тож ухиляння від укладання договору не є засобом уникнення сплати боргів за надані послуги.
КП “Токмак теплоенергія” закликає всіх споживачів, у яких досі неукладений договір, терміново вирішити цю проблему, щоб розпочати опалювальний сезон, впевнено орієнтуючись у своїх правах та обов'язках.

Комментариев нет:

Отправить комментарий