пятница, 19 февраля 2016 г.

Яким чином встановлюються тарифи на теплову енергію?
У мешканців міста Токмака часто виникають питання про можливість встановлення окремих тарифів для кожного району міста.
Тарифи на теплову енергію є регульованими і встановлюються Національною комісією, що здійснює державне регулювання в сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП).
Розрахунки відповідних тарифів здійснюються за вимогами Порядку формування тарифів на теплову енергію, її виробництво, транспортування, постачання, послуги з централізованого опалення і постачання гарячої води, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 01.06.2011 № 869 «Про забезпечення єдиного підходу до формування тарифів на житлово-комунальні послуги», та Процедури встановлення тарифів на теплову енергію, її виробництво, транспортування, постачання, затвердженої постановою НКРЕ від 17.02.2011 № 244.
Тарифи на теплову енергію, її виробництво, транспортування та постачання  визначаються  як  грошовий  вираз вартості вироблення, транспортування   та   постачання   одиниці (1 Гкал) теплової енергії та складаються з планових витрат  повної собівартості,  і планового прибутку відповідно.
Розрахунок  тарифів на теплову енергію,  її виробництво, транспортування та постачання  здійснюється  шляхом  ділення  суми річних  планових  витрат  повної собівартості та річного планового прибутку на плановий річний  обсяг  реалізації  теплової енергії, визначений   річними   планами   виробництва,  транспортування  та постачання теплової  енергії.
Розрахунок нормативних обсягів корисного відпуску теплової енергії виконується за вимогами Норм і вказівок по нормуванню витрат палива та теплової енергії на опалення житлових та громадських споруд, а також на господарсько-побутові потреби в Україні КТМ 204 Україна 244-94 Державного комітету України по житлово-комунальному господарству.
У разі якщо ліцензіат  здійснює  всі  три  види  ліцензованої діяльності (виробництво, постачання, транспортування),  такий  тариф на теплову енергію повинен дорівнювати відношенню  суми   загальних   річних   планових витрат   повної собівартості та загального річного планового прибутку діяльності з виробництва,  транспортування,  постачання  теплової  енергії   до річного  планового  обсягу реалізації теплової енергії споживачам, включаючи  виконавців  комунальних   послуг   з централізованого опалення та гарячого водопостачання.

НКРЕКП встановлює середньозваженний тариф по місту, а не для окремого району (коетельної) у звязку з тим, що в законодавстві це не передбачено.

Комментариев нет:

Отправить комментарий